✓ Stock sale! ✓ Gratis verzending vanaf €75 (binnen nl) ✓ Voor 14:00 besteld, dezelfde dag verzonden ✓ Koop nu & betaal later ✓ Prachtig verpakt

Troost bij miskraam

Het verlies van een dierbare is altijd pijnlijk. Als je je eigen kind overleeft, is dat ronduit onnatuurlijk. Ook een leventje dat nooit heeft mogen zijn, laat diepe sporen na.

Troost bij een miskraam

Het verlies van een dierbare is altijd pijnlijk. Als je je eigen kind overleeft, is dat ronduit onnatuurlijk. Ook een leventje dat nooit heeft mogen zijn, laat diepe sporen na. Het is helemaal geen leuk thema, maar toch gaat een zwangerschap soms mis. 15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Vaak gebeurt dit in de eerste weken, maar er is ook een kans dat het later in de zwangerschap misgaat. Hoe kun je iemand met een miskraam steunen en wat kun je zelf doen om verlies een plekje te geven en te gedenken? Wij vertellen je er meer over, lees je mee?

Verlies erkennen

Het rouwproces rondom een miskraam kan heel heftig zijn en is voor iedereen persoonlijk. Het gaat er ook niet om in welke week van de zwangerschap de miskraam plaatsvindt. Voor sommigen voelt het verlies na 6 weken zwangerschap aan alsof het om een voldragen baby gaat. Factoren als leeftijd en hoe groot het verlangen naar een kindje is, spelen hierin ook een rol. In Nieuw-Zeeland is sinds begin 2021 een miskraam-verlof van 3 dagen per wet geregeld. Omdat de erkenning dat pril verlies ertoe doet belangrijk is, worden ook in Nederland de mogelijkheden bekeken. 

Houd het bespreekbaar

Het krijgen van een miskraam of een doodgeboorte meemaken is enorm verdrietig. Veel vrouwen delen hun zwangerschap niet tot ze 12 weken zijn. Als het dan misgaat wordt er vaak niet over gepraat. Erover praten kan juist heel troostend zijn en helpen om het verdriet een plekje te geven. 

Wil je iemand troosten die een miskraam heeft gehad? Voorkom dan opmerkingen als “het is waarschijnlijk beter zo” of “je bent vast zo weer zwanger”. Stel in plaats daarvan liever open vragen en vraag hoe de ander zich voelt. 

Een miskraam kan zorgen voor (langdurige) lichamelijke ongemakken. Het aanbieden van praktische hulp kan enorm fijn zijn. Neem een keer die pan soep mee of ga met de hond wandelen. Nog steeds worden partners erg vaak vergeten als het gaat om troost bij een miskraam. Wil je iemand steunen na een miskraam? Vergeet dan ook de partner niet.

Tips voor het verwerken van een miskraam

Het allerbelangrijkste is dat je emoties er mogen zijn. Wat je gevoel ook is, laat het toe en neem de tijd om het verlies te verwerken. Het kan ook helpen om afscheid te nemen van je ongeboren kindje. Een kleine ceremonie of een ritueel helpen om de miskraam een plek te geven. Er zijn verschillende rituelen denkbaar. Deze kun je helemaal zelf invullen maar als je het fijn vindt, kun je je ook laten begeleiden door een professional. 

Het Mexicaanse Rebozo sluitingsritueel wordt door veel sterrenmoeders als een bijzonder waardevolle en helende ceremonie ervaren. Ook het registreren van je kindje is voor sommigen een manier om de miskraam te verwerken en de baby die nooit een baby mocht worden toch te erkennen. 

Het is ook belangrijk om te blijven praten over je verlies. Met je partner, een vriendin of bijvoorbeeld op een online forum. We verwerken verdriet allemaal op onze eigen manier. Het kan fijn voelen om het verlies aan een tastbare herinnering te koppelen. Voor de een kan dit een gedenksieraad voor de baby zijn, de ander plant een boom. Doe vooral wat voor jou goed voelt en wat bij je past. Ook het maken van een klein altaar waar je dagelijks een kaarsje kunt branden, creëert een laagdrempelige mogelijkheid om te gedenken.

Troostcadeautjes

Als blijk van medeleven kun je iemand die een miskraam heeft gehad een mooi herinneringscadeau geven. Een lief kaartje of een bos bloemen om te laten weten dat je aan iemand denkt, komt altijd goed aan. Maar om iemand te troosten, willen we vaak net iets meer doen. Een troostcadeau na een miskraam zegt meer dan woorden, en die schieten nu vaak sowieso te kort. 

Maar wat doe je iemand met een stil-geboren kind cadeau? Een ‘miskraam-cadeau’ voelt wellicht ook out of place, maar zo’n troostcadeau biedt een tastbare herinnering en een blijk van medeleven. Iets waar de ouders van een stil-geboren kindje zeker dankbaar voor zullen zijn. Heb je geen inspiratie? Hopelijk heb je iets aan deze tips voor een herinneringscadeau. Fijn om te geven (en om te krijgen) zijn bijvoorbeeld:

  • Een mooie waxinelichthouder
  • Een gedenkbeeldje
  • Een troostknuffel voor broertjes of zusjes
  • Een memory box
  • Een gedenksieraad

Natuurlijk kun je ook voor jezelf iets moois uitzoeken dat je troost geeft bij het verwerken van je miskraam.

Voor altijd een plekje

Het mooie van een gedenksieraad is dat je het altijd bij je draagt. Mogen gedenken is erg belangrijk om het verdriet een plekje te geven. Daarom vind je in ons assortiment zwangerschapssieraden een speciale plek voor de Tiny Stars Collection. Deze collectie bestaat uit sieraden ter nagedachtenis en sieraden die kunnen ondersteunen bij het verlies van je kindje. De sieraden uit onze Tiny Stars Collection worden verrijkt met rozenkwarts. Deze liefdevolle, kalmerende steen kan het hart troosten in tijden van rouw. De zachte steen kan helend werken en kan helpen verdriet een plekje te geven.

Een troostcadeau na een miskraam is mooi om te krijgen maar zeker ook mooi als herinneringscadeau aan jezelf. Met een gedenksieraad draag je je baby altijd een beetje bij je. En dat is mooi. Omdat je niet helemaal los hoeft te laten maar anders gaat vasthouden.

Onze collectie

We bieden momenteel drie mooie collecties aan: de Always Mama collectie, de Baby Bump collectie en de Tiny Stars collectie. Stuk voor stuk prachtige zwangerschapssieraden, die met ontzettend veel liefde en passie zijn gemaakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang updates over onze nieuwe collecties, artikelen en Mommaluv.