✓ Stock sale! ✓ Gratis verzending vanaf €75 (binnen nl) ✓ Voor 14:00 besteld, dezelfde dag verzonden ✓ Koop nu & betaal later ✓ Prachtig verpakt

De kunst van het zorgen voor jezelf – Ayurvedische zelfmassage (Abhyanga

Selfcare lijkt tegenwoordig in het middelpunt van de belangstelling te staan. Gelukkig maar! Het is een fijne manier om te bepalen hoe jouw dag er uit gaat zien, om even in te checken bij jezelf en te bepalen wat jij nodig hebt voor je de wijde wereld in stapt. Hoe meer tijd en aandacht we besteden aan ‘zorgen voor onszelf’, hoe meer jij jezelf prioriteit geeft, hoe steverig jouw basis zal zijn. Met selfcare kun jij jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde verankeren, waardoor je makkelijker overeind blijft staan ​​wanneer er uitdagingen op je pad komen. 

Een prachtig selfcare ritueel, dat afkomstig is uit de oude Ayurvedische traditie, is het masseren van je lichaam met warme olie. Na het ritueel blijft er een heel dun laagje olie over, dat als een schild werkt voor de buitenwereld, waardoor het makkelijk is om dichter bij jezelf te blijven. 

Door middel van zelfmassage staan ​​we onszelf toe om uit de achtbaan van het dagelijks leven te stappen en ons parasympathische zenuwstelsel te activeren. Dit systeem is verantwoordelijk voor rust en herstel. Wanneer het lichaam ontspannen is, kan het gifstoffen vrijmaken uit de diepere lagen van je weefsel en orgaan. Abhyanga (olie massage) helpt bij deze ontspanning. Maar dat niet alleen: het versterkt dat gevoel van geaardheid in jezelf, door je bewustzijn naar je lichaam te brengen.

Het krijgen van een massage of het oliën van je eigen lichaam met warme oliën, wordt in het Sanskriet ‘Snehana’ genoemd, wat liefde en tederheid betekent. De effecten van het oliën van het lichaam zijn vergelijkbaar met de effecten van jezelf overladen met liefde. 

Enkele voordelen van zelfmassage:

 • Voedt het lichaam
 • Vermindert de effecten van veroudering
 • Positief effect op je slaap
 • Verlengt de levensduur
 • Verhoogt de bloedsomloop
 • Versterkt en verstevigt het lichaam en komt de huid ten goede
 • Kalmeert Vata, harmoniseert Pitta, stimuleert Kapha
 • Stimuleert de spijsvertering

Extern gebruik

Masseer jezelf met warme olie. Creëer een moment voor jezelf, waarbij je de olie verwarmt en van boven naar beneden op je lichaam aanbrengt. Het hoeft niet lang te duren, je hoeft niet uitgebreid te masseren, zolang je de warme olie maar over je huid verdeelt. Als je wat meer tijd hebt, neem dan de tijd om de vormen van je lichaam te verkennen. Ik plan dit vaak wanneer ik veel op mijn to-do-lijst heb staan; terwijl de olie intrekt doe ik er gelijk een meditatie of pranayama oefening bij om nóg meer te vertragen, of ik maak ondertussen een ontbijt klaar. 

Hoe pak je zelfmassage aan?

 • Creëer een warme, fijne ruimte. Steek bijvoorbeeld wat kaarsen aan. 
 • Doe de olie in een knijpfles. Verwarm de olie door deze in een heetwaterbad te plaatsen met behulp van een kom of een mok.
 • Kleed je helemaal uit en ga op een handdoek of mat staan.
 • Begin met een kleine hoeveelheid olie in je handen. Wrijf de olie zachtjes met je vingertoppen in je in je hoofdhuid en haar. Als je geen olie in je haar wilt, begin dan toch met het hoofd maar dan zonder olie. 
 • Werk van boven naar beneden totdat de olie in elk deel van je lichaam is gemasseerd.
 • Gebruik lange slagen op je ledematen en cirkelvormige bewegingen bij je gewrichten, borst en buik. Bedek elke centimeter van de huid. Besteed extra aandacht aan delen van je lichaam die wel wat extra liefde kunnen gebruiken (voor sommigen zijn dit dijen, billen, borsten). 
 • Masseer tot slot de voetzolen. Sla dit deel niet over: het is goed voor een diepe slaap.
 • Laatste stap: laat het even intrekken. 
 • Spoel de olie af onder de douche. Zeep droogt uit en zorgt dat het beschermlaagje van de olie zijn werk niet kan doen. 

Welke olie kun je het beste gebruiken?

 • Heb jij het altijd koud? Kies dan voor koudgeperste sesamolie. Sesamolie werkt heel verwarmend. Het is een zware olie, die helpt het zenuwstelsel diep te aarden en te voeden. Deze olie mag je royaal op je huid masseren, van boven naar beneden. Hiermee komt er extra focus te liggen op het aarden, omdat je een neerwaartste beweging maakt. 
 • Merk je dat er veel warmte in het systeem zit? Ga dan in de zomer voor kokosolie en in de winter voor amandel- of zonnebloemolie. Zorg ervoor dat je hier opnieuw van boven naar beneden masseert. Als je al een erg vette huid hebt, dan wil je het lichaam niet oververzadigen. Als je je zwaarder en stagnerend voelt, kun je ook kiezen voor sesamolie, maar niet zozeer olie en het lichaam van onder naar boven masseren om meer beweging te brengen in plaats van te aarden.

Onze collectie

We bieden momenteel drie mooie collecties aan: de Always Mama collectie, de Baby Bump collectie en de Tiny Stars collectie. Stuk voor stuk prachtige zwangerschapssieraden, die met ontzettend veel liefde en passie zijn gemaakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang updates over onze nieuwe collecties, artikelen en Mommaluv.